Alkaisinko ravintola-alan yrittäjäksi?

Erittäin monen haaveena on perustaa oma ravintola ja ansaita näin elantonsa mielekkäällä tavalla. Moni asiasta haaveileva ei välttämättä osaa miettiä kaikkia niitä hankaluuksia, joita yrityksen perustamiseen liittyy ja valitettavan moni aloitteleva yrittäjä joutuukin päättämään yritystoimintansa jo sen alkumetreillä kannattamattomana. Toisaalta ravintola-alan yritys voi olla myös oivallinen tapa työllistää itsensä, kunhan vain toiminta suunnitellaan alusta alkaen kunnolla.

Millaisia ominaisuuksia ravintola-alan yrittäjältä vaaditaan?

Ensinnäkin ravintola-alan yrittäjän tulee olla alansa rautainen ammattilainen. Kilpailu on alalla kovaa ja erityisesti taloudellisesti vaikeina aikoina moni jättää ravintolakäynnit väliin. On tärkeää, että ravintola-alan yrittäjä tekee työtään suurella sydämellä.

Yrittäjältä vaaditaan runsaasti oma-aloitteisuutta sekä yritteliäisyyttä. Hänen tulee itse ottaa selvää asioista sekä vastata siitä, että toiminta on lainmukaista ja asiallista. Ravintola-alaan liittyy erityisvaatimuksia esimerkiksi hygienian osalta.

Yrittäjän tulee luottaa riittävällä tavalla omiin kykyihinsä sekä ravintolan ylläpitäjänä että yrittäjänä. Jos yrittäjä ei itsekään luota itseensä ja yritykseensä, niin kuka sitten luottaisi? Vankka ammattitaito auttaa tässäkin asiassa.

Franchising-yrittäjyys voi avata ovet ravintola-alalle

Jos olet aloitteleva yrittäjä ja tähtäät ravintola-alalle, voi franchising-yrittäjyys olla sinulle sopiva keino aloittaa oma yritystoimintasi. Tässä mallissa ostat luvan käyttää tietyn yrityksen brändiä, mikä antaa sinulle tietyllä tavalla uskottavuutta ja tunnettavuutta heti toimintasi alkuvaiheessa potentiaalisten asiakkaiden keskuudessa. Tämä antaa sinulle ja toiminnallesi myös valmiit raamit. Annokset, yrityksen toimitilojen ulkonäkö, ruokalistat ja niin edelleen on tarkkaan harkittu ja suunniteltu jo etukäteen. Osa yrittäjistä ei välttämättä pidä tästä mallista, vaan haluaa luoda itse omat toimintatapansa, mutta osa on taas sitä mieltä, että franchising-yrittäjyys on erityisen helppo keino saada jalka ravintola-alan yrittäjyyden oven väliin.

Franchising-yrittäjäksi ryhtyminen ei ole kuitenkaan kovin edullista. Brändin käyttöoikeuden ostaminen voi nimittäin olla yllättävänkin kallista. Toisaalta emoyhtiöltä on saatavilla myös laadukasta koulutusta ja opastusta, mikä voi olla kullan arvoista, jos olet alalla täysi untuvikko. Voidaankin sanoa, että tämä malli ei välttämättä sovi kaikille, mutta toisille se voi olla ainutlaatuinen mahdollisuus ja avain oman yritystoiminnan perustamiseen. Kannattaakin laskea, olisiko juuri tämä malli rahan arvoinen vaihtoehto sinun kohdallasi.